Od vinograda do svetlosti velegrada

Od vinograda do svetlosti velegrada

28. 08. 2011. 22:00
(Politika.rs)

Resized Image


Uz lepe devojke i grožđe je slađe, a višnje manje kise, pa je i u našoj zemlji sve više tradicionalnih svečanosti i priredbi začinjenih izborima lepotica. Ni Sabor u Guči ne može više bez
„misica”, kao ni mnoge druge zabavne i turističke manifestacije, mada zvaničnici u Turističkoj organizaciji Srbije nisu mnogo oduševljeni tom pojavom, smatrajući da se u tome ponekad i preteruje.Da li ?
Jedan od najboljih poznavalaca izbora za najlepše devojke u eks-Ju regionu je novinar Zoran Jakšić – on je još od sedamdesetih godina prošlog veka sarađivao sa redakcijom „Politikinog Bazara”, koja je organizovala takmičenje „Mis Jugoslavije” od 1966. do 1975. godine. Štafetnu palicu je kasnije preuzeo sarajevski „As”, prvi jugoslovenski tabloid, koji je bio organizator od 1982. do 1991. godine.
Jakšić je putovao po bivšoj SFRJ, fotografisao lepe devojke i te slike slao pomenutim redakcijama, te na taj način pomogao afirmaciji mnogih „misica” koje su kasnije postajale foto-modeli, manekenke, pevačice, glumice, ali i uspešne poslovne žene, vlasnice modnih linija i kolekcija… Zlata Petković (mis 1971.) postala je poznata glumica, Biljana Ristić (mis 1972.) je odlična imitatorka, voditeljka i pevačica, Lidija Velkovska (mis 1975.) bila je voditeljka skopske TV, Ana Saso (mis 1982.) postala je poznati top-model, kao i Tijana Stajšić (mis 2001.).
Ana Šargić (mis 2002.) učestvovala je na revijama najpoznatijih svetskih modnih kuća, a Bojana Vujadinović (mis 2003.) vodila je jedno vreme emisije na TV „Pink”. Ipak, najbolje je svoju titulu unovčila Bernarda Marovt (mis 1983.) koja se plasirala kao jedna od najpoznatijih manekenki sveta osamdesetih godina. Dnevno je zarađivala snimajući reklaame i po 3.000 američkih dolara! Danas Bernarda ima modnu agenciju u Milanu i vodi akciju „Berni model”.

Na tom spisku su i Alma Ekmedžić, poznata pevačica pop muzike i Sonja Stojanović („Mis BiH 1975” i prva pratilja „Mis JU” iste godine), koja je kasnije postala pevačica i udala se za pevača Mikija Jevremovića.
Naš sagovornik je lansirao i Dinku Delić iz Zenice (1985), kao i Slavicu Krivokuću, koja je bila mis 1993. i 1994. u organizaciji „TV revije”, a zatim i 1996. godine, posle ukidanja sportskih i kulturnih sankcija, i po dobijanju međunarodne licence Kompanije „Mis JU”. Od novijih, pomogao je afirmaciji Ane Šargić i Suzane Milutinović, mis turizma planete 2003. godine.
On naglašava da su do sada najprestižniji izbori bili upravo oni u organizaciji „Politikinog Bazara” i „Asa”, dok je od 1996. godine do danas primat preuzela kompanija „Mis JU” Vesne de Vinča (nekada Jugović), jer pobednice sa ovog takmičenja odlaze na „Mis sveta”.    Inače, kompanija „Mis JU” organizuje polufinalne izbora za „Mis Srbije” u desetak gradova Srbije pod nazivom „Mis Paraćina”, „Mis Subotice”, „Mis Smedereva”, „Mis Kruševca”…

Razbijeni devojački snovi

Međutim, pored ovog međunarodnog, postoje i manji, regionalni, opštinski pa čak i kafanski izbori za najlepšu devojku, koji su ponekad i na lošem glasu, ali dobri poznavaoci bi rekli da tračevi ne mimoilaze ni izbore za „Mis univerzuma” i slična velika takmičenja. Priče o nameštaljkama, smicalicama, podvođenju ili provodadžisanju stare su koliko i lepota, valjda otuda je nastala i ona izreka da su lepe devojke istovremeno i fatalne ne samo za okolinu, već ponekad i njih same, bilo da je razlog puka naivnost ili prevelika želja za uspehom.  
Umesto ostvarenja „devojačkih snova” ponekad se karijera završi lošim brakom sa bogatim šeikom, a obećano „promovisanje mira u svetu” zameni se večerom sa ambasadorom ili kakvim biznismenom. Praznih obećanja ima i na lokalnom nivou, puno toga zavisi i od devojaka i njihovog stava. One umešnije mogu da naprave zaista dobru karijeru, da postanu cenjeni foto-modeli, da glume u televizijskim spotovima, pa čak i u filmovima. Neke naše manekenke pobeđivale su i na takmičenjima „Mis turizma” planete ili birane za lepoticu sa najlepšim hodom na pisti, i to na poznatim revijama od Malte do Etiopije. Druge su bile na prijemima kod predsednika stranih država, u parlamentima, gostovale na nacionalnim televizijama.
U svojoj pedantnoj beležnici Jakšić ima upisane skoro sve važnije manifestacije koje se održavaju kod nas.           
 “Mis karlovački biser“ u Sremskim Karlovcima, po rečima našeg sagovornika, najprestižniji su lokalni izbori lepote u Srbiji skoro dve decenije. Na „kasting” se javljalo i po 150 devojaka. Organizator je bio Matija Šanta iz Sremskih Karlovaca, koji je imao restoran „Karlovački biser”. Devojkama je obezbeđivao dobre novčane i prigodne nagrade. Pre dve godine nagradni fond je bio 2.500 evra, pobednica je dobila skuter i 700 evra.
Pod sloganom „najlepše devojke Srbije na najlepšoj srpskoj planini” u sklopu manifestacije „Zlatiborsko leto” već desetak godine se održava „Mis leta”. Prošle jeseni u organizaciji Turističke organizacije Zlatibora i Turističke agencije „Aniturs” održan je i izbor „Mis jeseni”, a proletos „Mis proleća”.
Već šesnaest godina se u istoimenom jezerskom letovalištu kraj Velikog Gradišta održava „Mis Srebrnog jezera” u organizaciji agencije „Favorit” iz Aranđelovca. Njen direktor Goran Kovačević organizuje i „Mis oplenačke berbe” u Topoli, povodom Dana berbe grožđa, kao i „Mis moto-sporta” u Vršcu, povodom međunarodnih moto-trka, kao i „Mis Šumadije”, odakle pobednica ide na takmičenje „Mis JU Evrope”. Potonje, inače, organizuje naš čovek Milojko Milanović, i to u Parizu, gde učestvuju najlepše devojke iz naše dijaspore. Prošle godine je pobedila Tamara Pajić.
Jakšić ističe još jedan kuriozitet. Naime, kompanija „Feis” iz Arilja organizovala je „Mis turizma Srbije”: prvo na Zlatiboru, drugo u Beogradu, a treće na Fruškoj gori 2009. godine. Slično takmičenje održava i agencija „Take five” iz Beograda, a vlasnice i jedne i druge manifestacije često se međusobno optužuju zbog licence, jer jedna ima licencu kompanije iz Londona, a druga kompanije iz Atine. 
Jedno od najmasovnijih takmičenja u lepoti već godinama se održava u Jagodini pod nazivom „Mis Šumadije i Pomoravlja” pod pokroviteljdtvom Gradske skupštine. Poslednjih godina izbor se održava na prelepom „Akva parku”. Samu priredbu posećuje i nekoliko hiljada posetilaca. U Jagodini se svake godine održava i „Mis centralne Srbije” sa kojeg najlepše devojke odlaze na izbor „Mis Srbije”.
Guze, bikini, toples, tange...
No, tu nije kraj spiska. Održavaju se i izbori jezera, banja, vinograda…
Recimo, „Mis Palića”, „Mis Sombora”, „Mis seksi lejdi” u Paraćinu, „Mis mokre majice”, više puta je održan izbor „Mis Dunava” u Bačkoj Palanci ... Pre dva vikenda održan je izbor „Mis Prolom banje”, povodom Dana berbe grožđa u Vršcu se održava „Mis berbe grožđa”, kao i u Smederevu. A u Aleksandrovcu župskom se godinama održavao izbor „Mis boginje vina”. Slična priredba se održava i u Vlasotincima. U Boru se godinama bira „Princeza istoka”.

Naša Marija Zdravković, manekenka i model iz Bora, pobedila je više puta u susednoj Crnoj Gori na takmičenju „Prva guza Podgorice”, pa „Mis Guče”, „Mis sajma u Novom Sadu”… U ovom gradu na jesen će biti održano i svetsko prvenstvo u izboru za „Bikini model” u organizaciji Saveza Srbije za bodi-bilding, fitnes i aerobik.
Proletos je isto takmičenje održano u Tuzli, ali na nivou Balkana, a među pratiljama našle su se naše dve takmičarke Maja Pavlović i Nikolina Bojić. One su se time kandidovale za pravo na državnu stipendiju za školovanje u visini od 50. 000 dinara mesečno.
Pre petnaest godina u Beogradu se održao izbor „Mis manekena Jugoslavije”, a pre pet godina bio je poznat izbor „Mis Vrnjci” i „Mis leta” u Junaković banji kraj Apatina.

Danijela Ilić iz Beograda je pre nekoliko godina održala u Beogradu „Mis sirene sveta” na kojoj je učestvovalo dvadesetak devojaka iz mnogih država. Ista je organizovala i takmičenje „Mala princeza” na kojoj su se takmičile devojčice do deset godina uzrasta. Danijela je bila organizator i izbora sa kojeg su devojke odlazile na „Mis Mediterana (čiji je organizator Grk Džordž Kutukijas).
Na Crnogorskom primorju je organizovan pre nekoliko godina izbor „Mis tange”, a u nekim slučajevima i „Mis toples”. Ovaj izbor je patentirao pre trideset godina menadžer iz Sarajeva Sadik Pašić, muž folk pevačice Branke Sovrlić, koji je 1990. održao i javno takmičenje u Sarajevu, a prva pobednica je bila Vesna Vukelić Vendi, model, kasnije i pevačica. Pre toga Pašić je istu manifestaciju održavao po mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

Zoran Jakšić kaže da neke devojke na lokalnim priredbama podsećaju „na leptire koji žive jedan dan”. Tako se i one raduju to jedno veče osvojenoj nagradi, srećne su kad sutradan vide svoju sliku u novinama – i tu se priča završava. Ali, one najupornije ipak uspeju da se iz provincije vinu visoko, pa se događalo da se posle pobede na nekom opštinskom takmičenju posle četiri-pet godina ista devojka nađe među nagrađenima na nacionalnim i međunarodnim manifestacijama. 

Fizički sklad i strani jezik

– U okviru svetske licence koju jedino naša kompanija MISS YU (Mis JU) poseduje, organizujemo takmičenja u lepoti po gradovima Srbije, i to ćemo od oktobra raditi na mesečnom nivou. Na kraju ćemo izabrati zvaničnu mis grada koja automatski postaje finalistkinja „Mis Srbije 2012” i kao i sve ostale finalistkinje dobija stipendiju za četvorogodišnje studiranje. To je bukvalno jedini put u oblasti lepote koji vodi u svet – kaže Vesna de Vinča, predsednica kompanije koja je jedina od sveta ovlašćena da bira zvaničnu mis Srbije i mis Crne Gore.

To znači, naglašava naša sagovornica, da smo jedini u ove dve države vlasnici svih svetskih licenci za izbor najlepše devojke koja nas zvanično predstavlja na internacionalnim spektaklima lepote, počev od„Miss World” i „Miss Universe” (na koje je u Brazil upravo otputovala Ana Šaranović, pobednica u finalu Pravnog fakulteta za takmičenje u oratorstvu, a govori engleski perfektno).
Kako jedna devojka iz Srbije može da postane zvanična mis?
– Najpre treba da se prijavi za zvanično takmičenje za mis svog grada, koju organizuje MISS YU. Prvi uslov je fizički sklad, a drugi što bolje znanje stranog jezika.Stručni tim kompanije onda formuliše strategiju promene i stilizaciju svake kandidatkinje, po svetskim standardima.Kada postane mis grada, dobije stipendiju i konkuriše za zvaničnu mis naše države, ide na tronedeljne pripreme u inostranstvo.
„Misica” bi trebalo da je uzor za druge. Prošlogodišnja pobednica Milica Jelić je upravo osoba na koju treba da se sve mlade devojke ugledaju.Kao najbolji student R&B koledža, izuzetnog ponašanja i govora, pobedila je i putovala po svetu najbolje reprezentujući Srbiju – naglašava naša sagovornica.
Govoreći o lokalnim takmičenjima u Srbiji koja nisu pod pokroviteljstvom njene kompanije, Vesna de Vinča kaže da tu ima mnogo toga naivnog i sumnjivog, jer devojke ne razmišljaju u šta ulaze.

Comment View Options:
The comments are owned by the author. We aren't responsible for their content.
Design by: XOOPS UI/UX Team