Човек који је изградио WWW гради „нови Интернет“, где можетe контролисати своје податке

11.1.21.
Слобода интернета

Осим ако нисте живели испод стене, знате да је Тим Бернерс-Лее прилично важан тип у технолошком свету. Отац је Интернета, одговоран за рађање светске мреже какву познајемо.

И не свиђа му се оно што се сада дешава. Дакле, он предузима и неке мере да то поправи.

Resized Image

Тим- Бернерс-Лее
(Ројтерс)

Бернерс-Лее већ годинама изражава своје негодовање због тога како су велике корпорације узеле оно што је требало да буде слободно окружење и поставиле му ограничења. Не свиђа му се како су групе као што су Фејсбук, Гугл и Амазон ефикасно централизовале Интернет, нити како контролишу податке људи. Уместо тога, он ради на новој платформи и стартупу који објављује рат Биг Тецх-у.

Инрупт је стартап на којем Бернерс-Лее ради потајно око девет месеци. Чак је узео одмор са свог престижног положаја у МИТ-овим ЦСАИЛ лабораторијама како би радио пуно радно време. А Инрупт ће коначно лансирати у свет ове недеље, рекла је Бернерс-Лее за Фаст Цомпани у ексклузивном интервјуу.
„Намера је светска доминација“, каже он.

Инрупт је изграђен на платформи 'Солид', на чему су он и други у МИТ-у радили годинама. Солид је у основи дизајниран да буде попут раних дана Интернета, дивљи и бесплатан, а Инрупт ће бити начин да му се приступи, бар за почетак. У демонстрацији за овај комад извукао је нешто што је изгледало као врло основна страница прегледача, потпуно необрађена. Део апликације направљене за његову личну употребу, приказује његов календар, адресар, ћаскања, музику итд. То је као да сте комбиновали Гоогле диск са ВхатсАпп-ом, Спотифи-ом и скоро свим комадима облака и мрежном везом коју данас користите. , све на једном месту. Овде је разлика у томе што су све информације под његовом контролом.

Resized Image

Тим Бернерс Лее / Инрупт
Враћање Интернета

Основна идеја је да се сваком кориснику додели Солид ИД и Солид под када се први пут појаве на мрежи на платформи, а који могу бити хостовани где год желите. Под овде означава складиште личних података, што и чини. Уместо апликација попут Гоогле диска, где се ваши подаци чувају на серверу компаније и према томе подлежу њиховом прикупљању података. На Солид, међутим, сви ваши подаци постоје у вашој Солид под. Када апликација затражи приступ, Солид ће се потврдити аутентичност и тада можете да одаберете да јој дате приступ својој под.

Коришћење Солид-а је начин на који Бернерс-Лее верује да људи могу побећи од монопола над подацима који осећа да компаније попут Гоогле-а и Фацебоок-а покушавају створити. Инрупт тада је само начин за програмере да направе сопствене апликације за платформу. И баш као што је то учинио са Интернетом, Бернерс-Лее не планира да оствари велику зараду. Уместо тога, он чини платформу отвореним кодом и планира да током следећих неколико месеци обилази свет, подучавајући програмере како да направе сопствене децентрализоване апликације користећи Инрупт.

Наравно, Бернерс-Лее врло свестан да ће оно што покушава заиста узнемирити Биг Тецх. Ствар је у томе што га није брига и то је био врло јасан у интервјуу.
„Не разговарамо са Фацебоок-ом и Гоогле-ом о томе да ли да уведемо потпуну промену тамо где су сви њихови пословни модели потпуно прекинути преко ноћи“, изјавио је он. „Не тражимо њихово одобрење.“

Comment View Options:
The comments are owned by the author. We aren't responsible for their content.
Design by: XOOPS UI/UX Team