www.radiovedro.rs | Za vedriji dan          Skini ANDROID APP
TEL: +381 11 420 6996

Registracija

MAГАЗИН

23.02.2017


Бакир Изетбеговић ради исто што и његов отац Алија - гура БиХ ка распаду


ОЧЕКИВАНО: ПРЕКИНУТА СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ О РЕВИЗИЈИ ПРЕСУДЕ

Ненад КЕЦМАНОВИЋ: 

       ВАНРЕДНА седница Предсједништва Босне и Херцеговине - сасвим очекивано - прекинута је              због опструкције бошњачког члана Бакира Изетбеговића.

        Очекивано, зато што је Алијин син то и најавио.

        Седницу је заказао председавајући Председништва Младен Иванић, а на дневном реду је била само једна тачка: Подношење захтева за ревизију тужбе Међународном суду правде у Хагу у случају Босне и Херцеговине против Србије.

        Професор Ненад Кецмановић је оценио да Бошњаци иду на ревизију пресуде јер је очигледно да се боје да би нормализацијом односа са Србијом изгубили „капитал невине жртве“ на коме заснивају своју спољно политичку стратегију.

        И захтев за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије за геноцид Кецмановић види као покушај Сарајева да освјежи и ојача „капитал невине жртве“.

        Кецмановић у разговору за Танјуг подсећа да нема шта Београд није чинио да се успоставе добросуседски односи са Сарајевом, и да дође до помирења и поверења између две државе:

        „Извињавали су се и Николић и Вучић и они пре њих, али је актуелни премијер Србије отишао најдаље. Ризикујући негативне реакције националног мњења, он је претрпео каменовање у Сребреници, финансијски помогао развој те општине, донео непопуларни закон против негирања геноцида, угошћавао Изетбеговића...“, појашњава Кецмановић своје виђење напора које је чинила Србија за нормализацију односа са БиХ.

        „Одговор су увек биле опструкције, увреде и провокације“, наводи Кецмановић.

        Правно гледајући, сматра Кецмановић, бошњачки покушај обнове поступка пред Међународним судом правде је „пуцањ у празно“.

        Нико од експерата не види нове валидне доказе, а у међувремену су чак четири таква покушаја одбијена, па ће, каже, и овај бити одбијен.

        „Циљ је, дакле, политички и то двосмеран - према Републици Српској и према Београду“, оцењује Кецмановић.

        Бошњачки политички естаблишмент не третира БиХ као равноправну заједницу три народа у два ентитета и десет кантона, него, објашњава, као земљу само једног народа.

        „Бакир подноси тужбу ,под фирмом’ БиХ, против воље друга два народа. Није ли то оно исто што је радио његов отац Алија, када је 1992, против воље српских представника, расписао референдум о сецесији БиХ од СФРЈ. Ради се заправо о континуитету једне политике која БиХ чини неодрживом и гура у распад“, пита се Кецмановић.

        Према његовим ријечима, међутим, индикативно је да је према покушају ревизије велику резерву исказао само шеф ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур, док Брисел, Берлин и Вашингтон, иначе толико забринути за мир и стабилност у региону, ћуте, иако им јасно да ће потез Бакира Изетбеговића изазвати и немир и нестабилност.

        Коначно, Кецмановић сматра да је значајно да су на заједничкој конференцији за штампу у Београду Николић и Вучић, односно Додик и Иванић, наступили апсолутно јединствено.

        „Јер, доста се у Сарајеву играло и на пукотине између њих“, закључио је Ненад Кецмановић.

        Танјуг - Факти