www.radiovedro.rs | Za vedriji dan          Skini ANDROID APP
TEL: +381 11 420 6996

Registracija

MAГАЗИН

11.12.2016


Додик: Не постоји земља која се на силу одржала, па неће ни БиХ (ВИДЕО)


Нема земље која се на силу одржала па неће ни Босна и Херцеговина, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик за Н1. Поручио је да су Суд и Тужилаштво БиХ вјештачки створене од стране високог представника како би елиминисали све Србе.
 
 
 
 
"Залажем се за укидање ових институција као вануставне категорије и ако то није могуће онда је могуће да нема Босне и Херцеговине", каже Додик.
Суд и Тужилаштво БиХ су неуставне и вјештачки створене институције од стране међународне заједнице, како би надомјестиле улогу Високог представника и на силу наметнула своју вољу.
Конституисање Суда и Тужилаштва БиХ је вануставно, јер о њима никада није постојао договор ентитета, каже Додик у интервју за Н1.
"То је вјештачки намјештена институција, и Суд и Тужилаштво БиХ, која би вјештачки елиминисала све Србе који нешто значе и у политичком и у привредном смислу. Та институција не би требало да постоји", изјавио је предсједник Српске.
 

 
Ако није могућ заједнички договор ентитета око Суда и Тужилаштва БиХ, који о томе једино треба да одлучују, онда није могућа ни БиХ, каже Додик. И поручује да Босна и Херцеговина није држава већ државна заједница.
"Нема земље која се на силу одржала па неће ни БиХ. Позивам на договор- ако хоће, а ако неће онда ћете бити изненађени процесима будућим", нагласио је Додик.
Бившу државу су уништили странци, каже Додик, а то данас раде и у БиХ.
Улога међународне заједнице више није иста. ЕУ није толико јака, а америчка политика више неће третирати БиХ као мјесто гдје се намећу рјешења.
Правосуће БиХ је под политичком палицом најаче бошњачке партије, докази за то су бројни, а најајчи је, каже Додик, то што је и сам бивши отправник америчке амбасаде у БиХ на одласку написао да је незадовољан радом Суда и Тужилаштва БиХ, јер су под директним утицајем СДА.
Говорећи о односу према Сребреници и Поточарима, након што је Младен Грујичић изабран за начелника ове општине, Додик је рекао да ће Сребреница и даље, као и до сада имати подршку Владе, те да доласком Грујичића, очекује нормализацију односа.
Истиче, Сребреница је једно, а Поточари су друго, и што се тога тиче њега, досадашњи став о Поточарима остаје исти.
 
САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ НЕМА НИКАКВУ СНАГУ У ИНСТИТУЦИЈАМА БиХ
Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Савез за промјене нема никакву снагу у институцијама БиХ и истакао да лидер СДА Бакир Изетбеговић не жели да у тим институцијама сједе релевантни представници Српске, већ његови поданици из тог савеза.
"Република Српска не пристаје на представљање својих интереса на начин како то сада ради Савез за промјене и ми то сматрамо дебелом издајом наших државних и националних интереса, јер ми сматрамо да је Република Српска држава, за разлику од БиХ која је државна заједница", рекао је Додик за телевизију Н1.
Он је истакао да се интереси Републике Српске дефинишу тамо гдје то у Уставу Српске пише, а то су институције Републике Српске.
Додик је рекао да је Изетбеговић направио лошу калкулацију кад је Савез за промјене узео за коалиционе партнере у вријеме када су били мањински у Републици Српској, а након локалних избора и скроз потучени.
Према Додиковим ријечима, Савез за промјене без реалне је снаге, "са офуцаним политичким представницима на нивоу заједничких институција, довољно корумпираним и поткупљеним од бошњачке политичке елите да раде против Републике Српске".
"Савез за промјене највише ће се о главу омлатити Бакиру Изетбеговићу. Он је губитник локалних избора у Федерацији и тешко може да поднесе чињеницу да је изгубио и Сребреницу, а изгубио је зато што је калкулисао и вјеровао у тај неки Савез за промјене", истакао је Додик.
Наводећи да је сва активност представника Савеза за промјене у посљедње двије године усмјерена против Републике Српске, Додик је рекао да је то дугорочно неодрживо, јер то само јача Српску.
 
ХРВАТСКА НАЈБОЉЕ ЗНА КАКО МУЏАХЕДИНИ УЛАЗЕ У БиХ
Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић има релевантне податке за своју тврдњу да се из "Исламске државе" у БиХ враћају хиљаде бораца, подсјетивши да је преко хрватске територије за вријеме рата у БиХ ушло четири и по хиљаде муџахедина.
"Они су у правилу сјекли главе Србима тамо на Озрену и нико се на то није окретао", рекао је Додик за Н1 телевизију.
Према његовим ријечима, ако је Хрватска тада имала канале за пропуст муџахедина, вјероватно је данас најинформисанија на који начин и ко улази у БиХ, па и више него структуре из Сарајева.
Додик је рекао да бошњачка политичка и безбједносна структура у Федерацији БиХ логистички покрива стварање материјалних и људских претпоставки за јачање екстремизма и тероризма.
Оцијенивши да се сваки нормалан човјек на овом простору боји ових појава, Додик је истакао да нису сви Бошњаци и муслимани терористи, али да су они који су у посљедње вријеме чинили терористичке акте у региону искључиво радикализовани муслимани.
"У том погледу постоје чињенице, информације о организацијама, финансирању, лицима која су организовала одласке", навео је Додик.
Упитан да ли посљедње изјаве Китаровићеве о БиХ представљају мијешање у унутрашње ствари БиХ, Додик је рекао да БиХ нема унутрашње ствари.
"Мислим да БиХ нема унутрашње ствари, да њене ствари креирају странци и да у том погледу аопсолутно нема никаквог субјективитета, па ни на унутрашњем плану ни унутрашњим стварима", истакао је предсједник Српске.
 
ДОДИК: СРПСКА СПРЕМНА ДА ОДГОВОРИ ЗА МЈЕСЕЦ ДАНА
Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска спремна да за 30 дана заврши одговарање на Упитник ЕУ, али да БиХ никада неће бити спремна да заврши тај посао.
Истичући да је претходно потребно ријешити нека питања, Додик је упитао како ће бити попуњена питања из Упитника која се тичу пописа становништва када о томе у БиХ не постоји договор.
"Једино ако Европа прогледа кроз прсте и прихвати неки непотпуни извјештај", оцијенио је Додик за телевизију Н1.
Предсједник Српске је поновио да је за наставак европског пута БиХ неопходно доношење закона о Уставном суду БиХ и престанак страног протектората.
"Само такви можемо да идемо у Европу, никако са њима", нагласио је Додик и поручио да Европа није потребна уколико каже да је у реду да у БиХ постоји високи представник и странци у правосудним институцијама.
Таква Европа, каже он, не нуди ништа, само још већу неизвијесност и биједу у БиХ.
 
Извор: РТРС, СРНА