www.radiovedro.rs | Za vedriji dan          Skini ANDROID APP
TEL: +381 11 420 6996

Registracija

MAГАЗИН

18.01.2017


КО ЈЕ СТВАРНО РЕКС ТИЛЕРСОН


Доналд Трамп и његов државни секретар су просто тим за контролу штете Америке и Запада
Прошле недеље амерички народ је гледао Рекса Тилерсона, Трамповог кандидата за државног секретара, како одговара на питања комисије Сената. Бивши генерални директор ExxonMobile требало је да буде подвргнут жестоком испитивању Комитета за спољне послове америчког Сената. Уместо тога, гранитно чврсти бизнисмен деловао је као да председава одбором, декларативно идући низ длаку популистичке вашингтонске догме. Ово је поглед на правог Рекса Тилерсона, за оне који су збуњени извештајима мејнстрим медија.
 

ФИЛ БАТЛЕР
 
Кренимо од почетка. Америка није изабрала политичара за председника, већ бизнисмена. Међутим, људи који су потпуно у бизнису знају да наступају и као политичари, а најбољима међу њима то лако полази за руком. Кад је Доналд Трамп објавио да је Рекс Тилерсон његов избор за државног секретара, одмах сам знао да ће САД ресетовати катастрофу коју је режирао Барак Обама. Тилерсона је „одобрио“ Сенат? Ма дајте молим вас, он половину њих поседује, а свима им се од њега тресу гаће. Читајући либералне вести након одобрења и гледајући сведочење уживо, нисам могао да се не запитам да ли је ико други видео шефа ExxonMobile исто као ја – као доминантног човека, нестрпљивог и спремног да питања приведе крају. Ако нисте ово приметили, дозволите ми да вам расветлим ко је Рекс Тилерсон и шта ће се ускоро догодити.
 
Као дугогодишњи директор ExxonMobile, Рекс Тилерсон је најискуснији спољнополитички оријентисани бизнисмен на свету. И најјачи. Каријеру је почео 1975. и убрзо се издвојио, да би 1989. постао генерални менаџер централне производне јединице ExxonMobile у САД. Потом је 1995. прошао кроз тест блискоисточног пожара, поставши председник компаније Exxon Yemen Inc. и Esso Exploration/Production Khorat Inc. Тилерсонов посао, осим организације десетина хиљада запослених и стотина великих пројеката, углавном се сводио на цеђење последње капи или BTU (британска термална јединица; прим. прев.) енергената са планете. Колико год звучало цинично или бомбастично, то је позиција на коју енергетски титани стављају своје најжешће руководиоце. Глeдајући Корат на Тајланду, Тилерсон је послат да покрене масовну производњу у првом пољу природног гаса у земљи, које се налази у Нам Фонгу. Данас је то поље готово исушено, што на крају крајева и јесте циљ нафтних компанија. Иста прича се догодила и у Јемену.
 
ДОГОВОР ЈЕ СВЕТИЊА
Ретко ко је чуо за такозвани „Јеменгејт“, у којем је породична компанија Хант оил из Тексаса оптужена за крађу добара у Јемену након наводно несавесног присвајања права на поља у пустињама Мариба. Компанија јe постала позната кад је тексашки тајкун, Х. Л. Хант 1995. запао у проблеме јер су Јеменци почели да бесне због брзине, прекомерности и свирепости којим је компанија експлоатисала своје нафтно богаство. Потом, кад су откривене велике резерве природног гаса, недостатак искуства Хант оила на овом пољу довео је француски Тотал на позицију првог понуђача. Ексон је потом купио нафтна поља Хант оила, а Рекс Тилерсон је тамо послат да почисти међународни нафтни и гасни неред.
 
Тилерсонова улога, укратко, била је да пумпа колико год може преостале нафте из Мариба, пре него што је крај црпења разнео Јемен. Богови контроле штете – тако зову најбоље од најбољих извршних директора. Гледано из тог угла, Тилерсон је на врху Олимпа. За људе попут овог Тексашанина, верујте ми на реч, договор је светиња.
 
 
rekstilerson06До 1998. Тилерсон је био потпредседник Exxon ventures (CIS) Inc. и председник компаније Ексон Њефтгас лимитед. Овај пут био је одговоран за пројекте у Русији и каспијском региону, као и за активности конзорцијума Сахалин-1, на гребену острва Сахалин у Русији. Пређимо одмах на сарадњу Тилерсона са Русијом и руским председником Владимиром Путином. Њујорк тајмс је у децембру 2016. објавио да су Ексонове милијарде завршиле у Русији како би бацио сенку сумње на избор Доналда Трампа. Иако је тачно да су Ексонове милијарде остале заробљене у Русији због санкција, Тајмс је показао кратковидост која краси све мејнстрим медије. Будите сигурни да су руски блискоисточни и ресурси Заједнице Независних Држава највећа препрека данашњем неуспелом детанту. Тилерсон је велики неонски светлећи знак за било кога довољно паметног да га препозна – знак парадигме. Дозволите да објасним.
 
НЕ МОГУ ЊУЈОРШКИ БАНКАРИ ДА ИМАЈУ БАШ СВЕ
Доналд Трамп и Хилари Клинтон (или Обама) нису баш на супротним странама. Због истог разлога је сенатска потврда Тилерсона ништа више од формалности, док је Трампов заокрет тек прагматичан амерички потез. Шта мислите шта је све време разлог америчко-руског раскола? Не, Хладни рат се никада није водио због идеологија, већ због богаства, контроле и спречавања неизбежног. Речју, ако контролишеш највећу земљу на свету, предодређен си да контролишеш светско тржиште. Кад се ради о енергентима и стратешким минералима, Русија је озбиљан проблем и Свети Граал који треба освојити. Просто речено, мисија Клинтонове, Бушове и Обамине администрације личила је на америчко освајање земље на Дивљем Западу. Ако вам је потребно, убаците у рачуницу и нека позната имена попут Рокфелера и Ротшилда, Украјину и друге конфликте, али медијски рат против Путинове администрације води се само с једним циљем, а то је цепање и подела Русије због тих ресурса. Гасне цеви, напредак који подстиче руски гас, Европа која је час у балансу, час ван равнотеже, и сав политички хаос који видите своди се на ово. Ако се питате да ли су Тилерсон и Путин ортаци, одговор је – „не баш“. Примереније би било рећи да су пословне колеге, које се међусобно уважавају и разумеју. Путинов посао је да напуни руску батерију моћи, а Тилерсонов ће бити помоћ Трампу да допуни америчку.
 
Мисија је поново пропала. Наполеон није успео. Хитлер и нацистичка ратна машина нису успели. Пад Берлинског зида, уставна криза из 1993, Чеченија, обимне санкције, напад на рубљу, Сирија и десетине режираних акција нису успеле да ставе Русију под западну контролу или да чак забележе губитак на руској страни ове борбе за земљу. Доналд Трамп и његов државни секретар су просто тим за контролу штете Америке и Запада. Колико год лудо звучало, уверавам вас да су моје тврдње тачне колико и Тилерсоново одобрење (од сенатског комитета; прим. прев.).
 
 
Да не буде забуне, Доналд Трамп и Рекс Тилерсон су америчке патриоте. Рекс је био Орао извиђач (највеће достигнуће у Младим извиђачима Америке, највећој извиђачкој организацији у САД; прим. прев.), за Бога милога. И ја сам био извиђач, и уверевам вас да је крв у људима попут њега црвено-бело-плава (боје америчке заставе; прим. прев.). Није да је извиђаштво коначни аргумент, али моја поента је јасна, јер ови енергетски и пословни титани су као и сви ми, само за нијансу покваренији због невероватног богаства. Посао Трампа и Тилерсона је да се постарају да Америка и даље побеђује, да амерички народ остане на врху социоекономског поретка, и то је чињеница америчког светског лидерства. Русија не може бити потчињена, Русија никад неће бити исцепкана и продата, чему су се надали хладноратовски ратници. Не могу европски и њујоршки банкари да имају баш све. Тако да смо се вратили на посао – преговори о деоницама у преосталом светском богаству и нашој будућности.
 
rekstilerson07Рекс Тилерсон није некакав кмечећи и надобудни либерални мекушац; његова жена није глава породице нити поседује сопствену компанију кечапа (алузија на Џона Керија; прим. прев.). Тилерсон је тексашки нафташ спреман да се бави америчком будућношћу – тачка. Не дајте да вас убеде у супротно.
 
Фил Батлер је политички истраживач, аналитичар, политиколог и експерт за Источну Европу
 
Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ
 
Извор: Нови Стандард