www.radiovedro.rs | Za vedriji dan          Skini ANDROID APP
TEL: +381 11 420 6996

Registracija

MAГАЗИН

01.12.2016


Лавров: Антируски курс Обамине адмнистрације имао је разорне последице


  • Сергеј Лавров у интервјуу италијанском дневном листу  Corriere della Seraукзао да је пребацивање ракетних система „Искандер-М“ у Калињинградску област, која је најзападнији део РФ, изазвано искључиво „деструктивним дејстима НАТО“: „За разлику од Сједињених Држава, Русија све што чини – чини на сопственој територији. А САД, као и неке друге земље, своје трупе пребацују у државе које се граниче са Русијом и још у њима изводе провоцирајуће демонстрације своје војне силе“

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе и НАТО намерно подижу температуру у одосима са Русијом – оценио је Сергеј Лавров.

          Шеф руске дипломатије додатно је нагласио: „Данас посматрамо повећавање војног потенцијала НАТО  и војног присуства  алијансе на истоку Европе које је без преседана од времена хладног рата. Све је то у функцији вршења војно-политичког притиска на Русију. Поред наших граница се изводе војне вежбе које су често потпуно провокативног карактера“.

          Руски министар је ово рекао у интервјуу италијанском дневном листу Corriere della Sera у којем је указао да у земље централне и источне Европе стижу америчке трупе и тешка ратна техника, а све уз указивање на фантомску „претњу са Истока“.

          Истовремено се, додао је Лавров, према границама Русије примичу и „елементи командно-штапске структуре алијансе“.

          Чак и у време најтоплијих односа између Москве и НАТО, западни војни савез није престајао са приближавањем границама Русије – да би остварио доминацију у Европи и свету и обуздавао Русију.

          Лавров је опет подсетио на бомбардовање бивше Југославије, инвазију на Ирак и агресију против Либије.

          Он је у овом контексту изразио наду да ће спољнополитички тим Доналда Трампа почети да прави практичне кораке ка нормализацији односа и на плану заједничке борбе против тероризма.

          Истовремено је изнео очекивање да Трампова администрација неће понављати грешке претходних које су плански урушиле руско-америчке односе.

          Лавров је нагласио да је Москва потпуно свесна да успостављање пуних односа између две земље неће бити нимало лак задатак јер ће отклањање разорних последица антируског курса администације Барака Обаме захтевати „озбиљне напоре са обе стране“.

          Лавров је укзао да је пребацивање ракетних система „Искандер-М“ у Калињинградску област, која је најзападнији део РФ, изазвана искључиво „деструктивним дејстима НАТО“.

          Руски министар је подвукао: „За разлику од Сједињених Држава, Русија све што чини – чини на сопственој територији. А САД, као и неке друге земље, своје трупе пребацују у државе које се граниче са Русијом и још у њима изводе провоцирајуће демонстрације своје војне силе“.