www.radiovedro.rs | Za vedriji dan          Skini ANDROID APP
TEL: +381 11 420 6996

Registracija

MAГАЗИН

10.03.2017


Међународни суд правде одбацио муслимански захтев за ревизију


  • „Суд је прописно размотрио мишљења чланова Председништва, која су изнели у својим писмима. Суд сматра да садржај тих писама показује да никакву одлуку нису донела надлежна тела, у име БиХ као државе“
  • Милорад ДОДИК: Очекивана је одлука Међународног суда правде у Хагу да одбије захтев за ревизију пресуде против Србије очекивана, али је тиме решен само један проблем, док остаје главни проблем - злоупотреба овлашћења у БиХ јер је неко покушао да у име БиХ премести одлучивање из Председништва БиХ у сарајевску Вијећницу и дао сагласност за деловање некадашњем агенту БиХ пред судом у Хагу Сакибу Софтићу
  • Младен ИВАНИЋ: Сматрам да је ово одлука која озбиљно подржава Дејтонску БиХ… Сматрам је и својим личним успехом
  • Фахрудин РАДОНЧИЋ: Што се тиче Изетбеговића, који нас је на оном чувеном скупу са 50 одговорних личности уверавао да бошњачка страна и његов тим имају све правне аргументе, очекујем да образложи Бошњацима и жртвама зашто је имао погрешну процену

        МЕЂУНАРОДНИ суд правде у Хагу одбацио је захтев за ревизију пресуде који је поднео Сакиб Софтић уз образложење да га нису поднеле надлежне институције БиХ.

        „Суд је прописно размотрио мишљења чланова Председништва, која су изнели у својим писмима. Суд сматра да садржај ових писама показује да никакву одлуку нису донела надлежна тела, у име БиХ као државе, у погледу захтева за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида БиХ против Србије. Стога, не може се ништа предузети у вези документа под називом Апликација за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида“, написао је Филипе Куверер, регистар Суда.

        Међународни суд правде у Хагу одбио је захтев за ревизију пресуде по тужби против Србије, потврдио је хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић.

        Човић је новинарима у Мостару рекао да су о томе институције БиХ обавештене писмом из Хага.

        Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је Срни да је одлука Међународног суда правде у Хагу да одбије захтев за ревизију пресуде против Србије очекивана, али да је тиме решен само један проблем, док остаје главни проблем - злоупотреба овлашћења у БиХ јер је неко покушао да у име БиХ премести одлучивање из Председништва БиХ у сарајевску Вијећницу и дао сагласност за деловање некадашњем агенту БиХ пред судом у Хагу Сакибу Софтићу.

        „Сви смо знали да ће се управо тако нешто десити, али нисмо очекивали да ће то бити тако брзо. Очигледно је овај суд свестан проблема у односима у БиХ, те је зато и убрзао своју процедуру“, оцијенио је председник Српске.

        Председник РС је истакао да нема поверења у Тужилаштво БиХ, због чега позива Тужилаштво Републике Српске да против Софтића покрене кривични поступак за лажно представљање и злоупотребу овлашћења, како би се цела та ситуација „рашчистила“.

Милорад Додик

        „Око тог питања је постигнут одређени ниво јединства у Српској, иако нисмо успели да у Народној скупштини обезбедимо јединство свих. Неки су одмах следећи дан потрчали у Савет министара БиХ и показали да нису достојни да представљају Републику Српску, нити да било шта учине“, сматра Додик.

        Он је додао да управо оваква одлука суда у Хагу показује колико је Република Српска била у праву и да се због тога не сме одустати од овог питања, јер овај случај није решен.

        „Он је тек почео, јер је суштина у лажном представљању и обмањивању јавности. Добро је што је то и урађено, сви смо знали да ће се то десити, чак мислим да је и Бакир Изетбеговић о томе на тај начин размишљао, али није добро што се увела нова пракса - одлучивање једних у име свих. То не може да се дозволи“, поручио је председник Српске.

МЛАДЕН Иванић, председавајући Председништва БиХ, рекао је данас у Бањалуци да је образложење Међународног суда у Хагу очекивано и да одлуку сматра једном врстом личног успеха.

        „Сматрам да је ово одлука која озбиљно подржава Дејтонску БиХ“, рекао је Иванић.

        Додао је да је ово била врло сложена политичка битка и да се он овим питањем бавио дужи временски период.

        „Имао сам аргументе врло јасне природе и то показује да се на један другачији начин, мудрошћу и аргументима, може доћи до политичког циља“, рекао је Иванић.

        ПРЕДСЕДНИК СББ-а БиХ Фахрудин Радончић рекао је да ће, након што је Међународни суд у Хагу одбио ревизију пресуде коју је иницирао бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, врло озбиљно анализирати ствари које СДА буде предлагао у име бошњачког народа.

         „Што се тиче Изетбеговића, који нас је на оном чувеном скупу са 50 одговорних личности уверавао да бошњачка страна и његов тим имају све правне аргументе, очекујем да образложи Бошњацима и жртвама зашто је имао погрешну процену и из тога извуче политички закључак о својој личној политичкој позицији“, додао је Радончић.

        Радончић је новинарима у Мостару рекао да је као Бошњак тужан што је из Хага дошао такав одговор.

        „Могу поручити својим пријатељима Србима да нема разлога за ликовање. Када су били против ревизије тиме су практично признали ранију пресуду да је геноцид почињен. Ја их позивам да БиХ као и многе друге земље усвоји декларацију о томе“, рекао је Радончић.     

ФАКТИ.РС