www.radiovedro.rs | Za vedriji dan          Skini ANDROID APP
TEL: +381 11 420 6996

Registracija

MAГАЗИН

19.05.2016


Ranko Krivokapić razriješen, rekonstruisana Vlada Mila Đukanovića


Poslanici Skupštine Crne Gore završili su rano jutros glasanje o razrješenju predsjednika Skupštine Crne Gore, Ranka Krivokapića.Prije brojanja glasova, poslanici su glasali o leks specijalisu. Od 75 poslanika za je glaslao 49, 20 je bilo protiv, dok je šestoro bilo uzdržano.

Milorad Vujović izabran je za potpredsjednika Vlade pošto je za njega glasalo 49 poslanika, 17 je bilo protiv, a 12 je bilo uzdržano.

Goran Danilović je izabran za ministra unutrašnjih poslova pošto je za njega glasalo 49 poslanika, 17 je bilo protiv, a 11 uzdržanih. Protiv njega glasao je Zoran Jelić (DPS)

Novi ministar finansija je Raško Konjević. Za njegov izbor glasala su 53 poslanika, 23 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Boris Marić je izabran za ministra rada i socijalnog staranja. Njega su podržala 42 poslanika, protiv je bilo 16, dok je 12 poslanika bilo uzdržano.

Milenko Popović je izabran za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, pošto ga je podržao 41 poslanik, 17 je bilo protiv, a 11 uzdržano.

Petar Ivanović je izabran za potpredsjednika Vlade. Za njegov izbor glasao je 41 poslanik, 34 poslanika su glasala protiv, a dva su bila uzdržana. On je izabran zahvaljujući glasovima Pozitivne, da oni nisu glasali za njega on ne bio izabran.

Novi potpredsjednici i ministri su nakon toga položili zakletve.

Aleksandar Damjanović (SNP) tražio je da se za izbor Petra Ivanovića za potpredsjednika Vlade glasa prozivkom.

Dosadašnji ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rada i socijalnog staranja i finansija, Petar Ivanović, Zorica Kovačević i Radoje Žugić razriješeni su dužnosti. Protiv razrješenja Žugića i Kovačević glasala je poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić.

Poslanik DF Slaven Radunović tražio je da se poslanici javno, prozivkom izjašnjavaju o izboru potpredsjednika Vlade i ministara.

Pored poslanika DPS-a, o povjerenju Krivokapiću glasali su poslanici DF-a, kluba manjinskih partija, Socijaldmeokrata i SNP-a izuzev Aleksandra Damjanovića koji je u glasačku kutiju ubacio prazan listić.

Glasačke listiće nisu uzeli Ranko Krivokapić, Mladen Bojanić, Miodrag Lekić, Obrad Gojković, Goran Danilović, Zoran Miljanić, Radovan Asanović, Orlandić,Nik Đeljošaj, Dritan Abazović, Miloš Konatar, Rifat Rastoder, Draginja Vuksanović, Džavid Šabović, Izet Bralić i Raško Konjević. Novica Stanić, Velizar Kaluđerović Neven Gošović nisu bili prisutni.

Predsjednik Skupštine rekao da je za razrešenje potreban 41 glas.

U sali su i poslanici Pozitivne Crne Gore koji nijesu učestvovali u raspravi o razrješenju Krivokapića

Rasprava i razrješenju Krivokapića koja je počela juče trajala je više od 10 sati.

DPS kao inicijator rasprave nije želio da obrazloži svoj predlog.

Krivokapić je rekao da su „poslije 110 godina parlamentarizma iste podjele, kratkovidosti, zarobljenosti u Crnoj Gori“.

„Računao sam do večeras, a večeras sam počeo da sumnjam, da su neki zreliji i spremniji nego od Narodne sloge 1998. Žao mi je ako ne vidite koliko je blizu ponor, da u 21, vijeku ostvarujete nacionalne ciljeve iz 19.vijeka“, kazao je Krivokapić obraćajući s poslanicima.

„Glavna vijest nije prelazna Vlada, ni predsjednik parlamenta, nego da nam je pao kreditni rejting i da nećemo moći da vraćamo kredite. Čak ni Sveto, on je neumitnost koja slijedi one koji su kršili zakon, za godinu, dvije ili tri“, rekao je Krivokapić u završnom obraćanju kolegama poslanicima, prije glasanja o inicijativi za njegovo razrešenje.

Sem DPS-a i kluba manjinskih partija, koji su podnijeli tu inicijativu, poslanici SNP-a i DF najavili su da će je podržati.

Krivokapić je poručio DF-u da pomaže DPS, zapitavši zbog čega im je interes isti.

„Problem Crne Gore je demokratija, sve je u rukama jednog čovjeka“, kazao je Krivokapić.

Nakon njegovog izlaganja objavljena je pauza kako bi se pripremilo glasanje.

Pri izlasku iz sale poslanici SDP-a Džavid Šabović DF-a Koča Pavlović razmijenili su optužbe o tome ko radi za DPS.

Šabović je rekao Pavloviću da „radi za Mila“, dok je on uzvratio pitanjem “ a za koga si ti svih ovih godina radio“.

Nebojša Medojević je prišao i zamolio kolege da se smire, razdvajajući ih.

Dritan Abazović (URA) je ranije rekao da DPS nije nepobjediva i da je obaveza svih koji su ušli u sporazum da obezbijede slobodne izbore.

„Ja vjerujem da ćemo 9. oktobra zajedno slaviti. To će biti najveća pobjeda od referenduma 2006. godine“, rekao je Abazović

On je kazao da novi ministri nemaju 100 dana i da će morati da počnu odmah da rade.

Kazao je da nije dobro da se smijeni predsjednik parlamenta, iako je „bio na listi koja je krala za sebe i druge“ na izborima.

Rifat Rastoder (SDP) ocijenio je da se traži razrešenje predsjednika Skupštine koji je podigao Skupštinu od vladinog servisa u u bespogovornog vladinog kontrolora.

On je rekao i da je glasanje „puka formalnost“ i legitimizacija političke savjesti zbog čega poslanici SDP-a neće ni uzeti glasačke listiće.

Srđan Milić (SNP) rekao je da nikada nije glasao za izbor Krivokapića, podsjećajući na njegove „političke grijehe“.

On je objasnio da ne pravi razliku između Krivokapića i premijera Mila Đukanovića.

Poslanik Demosa Goran Danilović rekao je da neće glasati za smjenu Krivokapića, kako bi se pokazala „nova parlamentarna većina“.

Izrazio je nadu da će od oktobra biti neko novi na mjestu predsjednika parlamenta.

„Volio bih da se u ovom izboru može neko izabrati bez glasova DPS-a, ali to je nemoguće, volio bih da to možemo i bez vas“, rekao je Danilović, koji je kandidat za ministra.

Andrija Mandić(DF) je rekao da je ovo bila velika noć.

„Ako nijesmo uspjeli da oborimo Mila Đukanovića, uspjeli smo da oborimo njegovog saradnika“, kazao je Mandić.

On je optužio Krivokapića da je zaštitio Đukanovića kada nije pristao da izađe na ulicu i priključi se DF-u, te da je premijer sada na vjetrometini i da će ga DF uskoro srušiti.

Mandić je rekao da je njihov politički interes da SDP ne pređe cenzus i uđe u parlament.

Krivokapić je tokom sjednice poručio poslaniku DPS-a Obradu Stanišiću da je i dalje na drugoj najbitnijoj poziciji u DPS Svetozar Marović.